Debuterende Holland Motorstore Racing behaald eerste WK punten in het Endurance Wereldkampioenschap!

Na trainingsdagen in zeer wisselvallige omstandigheden was het droog bij de start van de 24 uur van Le Mans. Holland Motorstore Racing stond aan de start met Xavier van Duffelen, Martin van Ruitenbeek en Marcel Zuurbier. Helaas kon Jaivy Eikelenboom niet van start gaan door een blessure die hij tijdens een crash, eerder in de week, had opgelopen.
De coureurs mochten als 30e Superstock team en 47e overall aan de eerste race van het WK Endurance seizoen 2023 beginnen. Van Ruitenbeek deed de start voor het team. Tijdens de eerste uren wist Holland Motorstore Racing al veel posities te winnen, zo reden zij na 6 uur op positie 16 in de Superstock klasse. Het team kon zijn stints goed draaien, al gebeuren tijdens een 24 uurs race altijd dingen onderweg. In de avonduren zette het team een opmars naar voren in.

Midden in de nacht – rond de helft van de race – was Holland Motorstore Racing aangekomen op een 13e plaats in de Superstock klasse en reden ze in de top-30 overall. In de nacht was het erg fris waarbij de temperatuur daalde tot 2 graden. Dit leverde ook veel valpartijen op. Van Ruitenbeek, van Duffelen en Zuurbier gingen concentreert – zonder fouten te maken – door. In de ochtend kregen de deelnemers ook nog te kampen met mist op sommige delen van het circuit, wat de uitdaging alleen maar groter maakte. Rond 10:00 uur in de ochtend reed het team op een 25e positie overall en 12e in de Superstock klasse, een enorme prestatie. Er volgde een mooi duel met twee andere Superstock teams, waarbij het tijdens iedere pitstop stuivertje wisselen was om de 12e plaats.

Door de snelle pitstops en de goede, constante ronde tijden van de coureurs wist Holland Motor Store Racing een voorsprong van meerdere ronden uit te bouwen voor de 12e plaats in de Superstock klasse en 24e algemeen. Hierdoor stevende het team af op een geweldig resultaat. Helaas kwam hier 40 minuten voor het einde van de race verandering in. Van Ruitenbeek kwam vroegtijdig binnen met een losgelopen Lambda dop. Bij binnenkomst koos het team ervoor om van Duffelen vroegtijdig aan zijn laatste stint te laten beginnen. Van Duffelen merkte tijdens de outlap dat de ketting te los zat, hierdoor moest ook hij genoodzaakt weer de pitsbox opzoeken. Het team leverde een geweldige prestatie door de ketting snel te verwisselen. Holland Motorstore Racing was door het voorval wel teruggevallen naar een 14e plek in de Superstock klasse en 26e overall, een positie die zij vervolgens tot aan de finish wisten vast te houden. Een veertiende plaats in de Superstock klasse betekende dat de eerste 7 WK punten voor het team al behaald waren, een spectaculaire presentatie!
In totaal reden van Ruitenbeek, van Duffelen en Zuurbier 741 ronden tijdens de 24 uur van Le Mans.

De volgende ronde van het WK Endurance staat gepland van 15 t/m 18 juni tijdens de 24 uur van Spa Francorchamps in België.

Van Duffelen: “We mogen als debuterend team zeer trots zijn op hoe wij ons gepresenteerd hebben tijdens de 24 uur van Le Mans. We hebben laten zien tot wat wij in staat zijn en ons tot midden in het veld weten te positioneren. Het team heeft ontzettend knap werk geleverd om ons zo snel weer op de baan te krijgen. Mede hierdoor wisten we in onze eerste race al 7 WK punten te scoren, iets dat waar wij van te voren niet over durfden te dromen. Ik wil het team, Martin, Marcel en Jaivy wel enorm bedanken voor de geweldige samenwerking tijdens het geweldige WK Endurance evenement. Het liep allemaal zeer voorspoedig, maar in 24 uurs race moet je ook het geluk een beetje aan je zijde hebben en dat was nu, tijdens het laatste halfuur, niet het geval. Maar, dat is endurance!”

This post is also available in: Dutch